Jurnal culinar grecesc din Zakynthos, Grecia

Ce farmec are sa vizitezi un loc daca nu-i simti si gustul? O vacanta reusita inseamna pentru mine lucruri noi de vazut, mancaruri noi de incercat si somn bun. Pot sa renunt la ultimele doua in favoarea primeia, dar nu cand este vorba despre o vacanta de relaxare. Iar Grecia este relaxare din plin: zacut pe plaja, somn la pranz si mese cat mai variate. Am incercat reteta aceasta si in Zakynthos si a iesit din plin!
Nu stiu daca este un adevar general valabil, dar mie mancarea grecilor mi se pare delicioasa! Au multe feluri gustoase si potrivite cu clima si peisajul lor. Am vrut sa le experimentez pe toate acolo, dar am incercat doar:
Pastitio, o lasagna greceasca, avand macaroane in loc de foi de lasagna, cam 9 euro/portia

Pastitio
Pastitio

Miel, gatit in toate felurile posibile, dar gustos oricum (stiu grecii secretele mielului!), pana in 10 euro o portie

Miel cu legume
Miel cu legume
Calamari si alte fructe de mare, ca doar sunt aproape si ok la pret: 9 euro/portia

Calamari
Calamari
Faimosul gyros, shaorma greceasca in toate variantele, cu carne de pui, porc, miel sau veggie. L-am gasit si la 2 euro

Gyros
Gyros
Vita, facuta atat de bine ca se topea in gura, cam 10 euro portia

Vita
Vita
 Souflaki, frigaruia greceasca de pui, porc sau chiar creveti, 10 euro portia

Souflaki
Souflaki
Tzatiki, racoritoarea salata cu castraveti si iaurt gras, 2-3 euro farfuria

Tzatiki
Tzatiki
Peste de toate felurile si mai mari si mai mici, dar gustosi toti, 10 euro portia

Peste spada
Peste spada
Si creveti pregatiti in diverse sosuri, in special cu usturoi, cam 10 euro portia

Creveti in sos de rosii
Creveti in sos de rosii
Felurile de mancare erau atat de generoase ca rareori ajungeam la desert. Am incercat totusi intr-o seara o prajitura cu banane, explozie surprinzatoare de arome, si inghetata. Tipicul desert al lor, iaurt cu miere, nu a mai apucat sa fie comandat. Vinul grecesc pe care ni l-au adus in restaurante a fost si el incantator, iar pentru freshul de portocale mergeau in gradina si culegeau pe loc fructele, ca sa li se pastreze dulceata. O nebunie! Si totul in mijlocul unui peisaj de vis! Nici nu-mi permit sa cer mai mult de la o vacanta!

Despre Zakynthos am mai scris:


2 comentarii:

  1. In Grecia mai recomand sã incerci si stifado precum si kleftiko.

    RăspundețiȘtergere
  2. Mielul cu legume din poza este de fapt kleftiko! Acum ca l-ai mentionat mi-am amintit de asta! :) Stifado l-am vazut in meniu, dar n-a mai fost timp si pentru el.

    RăspundețiȘtergere

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...