Statiuni in Zakynthos si locuri de vazut in ele (Alykes, Laganas si Zante)


Cel mai mult mi-a placut in Zakynthos salbaticia insulei. De multe ori am avut impresia ca este nelocuita sau parasita pana ajungeam in vreo statiune sau in vreun sat traditional. Satele sunt formate din casute mici, care mai de care mai cochete, foarte vechi si unele, intr-adevar, abandonate. O placere sa te plimbi printre ele! Oameni am vazut destul de rar pe strazi si, in general, batranei.

Un colt de Grecie
Un colt de Grecie
Statiunile in schimb par aduse din alta parte si plantate ici colo pe insula. Sunt atat de animate, pline de turisti, magazine de suveniruri si terase incat socheaza contrastul dintre acestea si linistea din restul insulei!
In Zakynthos sunt preponderent turisti englezi. Din ce am inteles, unii dintre ei au chiar case cumparate si vin sa stea toata vara. Nu stiu daca acesta este motivul, dar am observat ca nivelul serviciilor este mai ridicat decat in alte parti ale Greciei.

Alykes

Noi am avut cazare in Alykes. Nu este o statiune atat de animata cum sunt cele din sud, ci mai mult o combinatie cu un sat traditional. Printre hotelurile cu piscina si tavernele galagioase ici-colo se mai gaseste cate o casuta veche abandonata. In trecut era un centru important de extragere al sarii, dar astazi au ramas in urma doar mlastinile de sare, care emana un miros greu in apropierea lor. Un pod vechi taie canalul care merge paralel cu soseaua pana la varsarea lui in mare.
Casuta in Alykes
Casuta in Alykes
Podul din Alykes
Podul din Alykes
Alte lucruri notabile nu am mai vazut in Alykes. Statiunea este foarte potrivita pentru familiile cu copii: este destul de linistita pentru cei care doar asta cauta, are o plaja excelenta, cu nisip fin si intrare lina in apa, dar seara devine animata, pentru cei care vor sa si iasa.
Am gasit aici cel mai bun restaurant grecesc in care am mancat vreodata: To Paradosiako. Portiile mari, delicioase, preturile bune, chelnerii foarte amabili si prietenosi si decorul restaurantului ne-au convins sa venim de cel putin trei ori aici!

Restaurant in Alykes
Restaurant in Alykes
Alykanas este statiunea mai mare, vecina cu Alykes.

Laganas

Pentru petrecareti Laganas este statiunea ideala. Faima i s-a dus si peste hotarele Greciei, asa ca aici se strang grupurile de tineri veniti in cautare de cluburi. Este o statiune foarte mare, cu multe magazine (de aici am cumparat cele mai ieftine suveniruri), dar cu o plaja destul de ingusta. Terasele se bat in idei originale pentru a-si atrage clientii.

La masa in Laganas
La masa in Laganas
Laganas mai are insa si alte atractii de oferit. De aici se ajunge pe insula Cameo, pe podul de franghie, insula care gazduieste un restaurant cu intrare.

Spre insula Cameo
Spre insula Cameo
Tot din Laganas pornesc excursiile pentru intalnirea cu testoasele Careta-Careta, excursii care poposesc pe insula in forma de testoasa, Maratonisi.

Insula testoasa, Maratonisi
Insula testoasa, Maratonisi

Zakynthos (Zante)

Orasul Zante este capitala insulei, locul unde acosteaza feriboturile. Este foarte animat, cu multe magazine si destul de mare comparativ cu restul statiunilor de pe insula. Nu am fost insa la plaja aici sa vad cum e, dar pentru ca mi-a placut atat de mult linistea din restul insulei nu m-as caza aici.

Orasul Zante, Zakynthos
Orasul Zante, Zakynthos
Insula mai are si alte statiuni mai micute, majoritatea in sud si in est, unde tarmul este mai bland, cu mai multe plaje. Argasi, de exemplu, se afla la sud de Zante, este destul de mare, dar duce lipsa de plaja, marea oprindu-se in terasele hotelurilor. Agios Nikolaos, o statiune micuta in partea de nord est, a fost construita in jurul unui golf coborat parca din paradis. De aici pleaca alte excursii spre obiectivele mai izolate ale insulei: Blue Caves si Navagio.
Din fericire Zakynthos are statiuni pentru toate gusturile, trebuie doar sa stii ce vrei. Eu am ales la intamplare Alykes, dar am fost multumita la final cu alegerea facuta. Oricum, distantele intre statiuni nu sunt mari si se pot parcurge usor cu masina. Odata ajuns pe insula este si pacat sa ramai doar intr-un loc!

Despre Zakynthos am mai scris:
1. Cum se ajunge in Zakynthos?
3. Jurnal culinar grecesc din Zakynthos
4. Plajele din Zakynthos
5. Excursii optionale in Zakynthos
6. Cum se vede plaja Navagio de sus
7. Coborare pana la Blue Caves
8. 10 lucruri care mi-au mai ramas de facut/ de vazut in Zakynthos

Etichete: , ,