Slovacia - Taxe, drumuri si alte informatii

Vara lui 2015 se anunta saracacioasa in calatorii, dar pe ultima suta de metri ne-am decis si am pornit intr-un tur prin centrul Europei pe care il compusesem inca din iarna, in care am trecut si prin Slovacia. Am fost doar in trecere pe aici, in drum spre Polonia, dar ne-am interesat inainte de taxele si drumurile din Slovacia. A fost al doilea tur prin Europa cu masina si dupa el mi-am dat seama ca imi plac mult acest tip de vacante - doar drumul in fata si o lista de obiective izolate in mana, greu de atins altfel. 
Strada linistita in Kosice, Slovacia
Strada linistita in Kosice, Slovacia

Moneda din Slovacia: 

M-am linistit cand am vazut ca moneda oficiala in Slovacia este euro. Fiind doar in trecere nu vroiam sa pierdem timp schimband bani si asa ne-am descurcat cu cei luati de acasa. Credeam ca in afara de vigneta si ceva rapid de mancat nu vom avea alte cheltuieli aici, dar ne-am oprit in Kosice si acolo am gasit reducerile de vara!

Taxele de drum in Slovacia: 

La intrarea in Slovacia, pentru a circula pe soselele lor, este necesara cumpararea vignetei. Am luat-o de la prima benzinarie, pe perioada cea mai scurta pentru masinile mici, 10 zile, si am platit 10 euro pentru vigneta de Slovacia in 2015. Tarifele pentru toate categoriile le-am gasit aici. Neapart trebuie lipita in geam, asa ca ne-am conformat si noi, mai ales ca am traversat Slovacia si la inceputul si pe finalul turului.

Traversarea Slovaciei 

Nici slovacii nu stau excelent la capitolul autostrazi sau nu am nimerit noi cea mai buna portiune - noroc ca au o tara mica si frumoasa! Spre granita cu Polonia jumatate din traseu a fost pe autostrada si cealalta jumatate pe un drum national, cu multe limite de viteza si politie si mai multa, dar cu un peisaj superb, printre dealuri verzi si munti abrupti! La intoarcere, dinspre Cehia spre Ungaria am facut doar o ora prin Slovacia pe autostrada ce trece pe langa capitala ei, Bratislava.

Sincera sa fiu niciodata nu am acordat importanta Slovaciei si nu am vazut-o ca pe un loc de vacanta. Dar dupa oprirea scurta in Kosice si drumul printre peisaje verzi spre Polonia, mi-am adaugat o nota in minte ca pentru un concediu linistit in natura si Slovacia poate fi o optiune.

Etichete: ,