Cehia - Taxe, drumuri si alte informatii

In turul Europei centrale din vara lui 2015 am ajuns si in Cehia. Vazusem Praga deja, dar pe iarna, si asta ne-a indemnat sa o vizitam din nou, vara. Prima data am ajuns cu avionul in Praga asa ca nu ne-au interesat deloc soselele si taxele de drum din Cehia, dar pentru turul cu masina ne-am informat inainte. 
Drum bun prin Cehia!
Drum bun prin Cehia!

Moneda din Cehia:

Moneda oficiala in Cehia este coroana ceha. Este mai slaba decat leul romanesc si uneori faceam conversia mai greu ca sa ne dam seama de preturi. Intrand in Cehia din Germania pe niste drumuri nationale nu am gasit din prima o casa de schimb valutar. Pana in Praga mai aveam de vizitat cateva obiective si de platit taxele de drum. Neavand coroane schimbate, le-am achitat in euro, bineinteles la cursul stabilit de ei.

Taxele de drum si limitele de viteza in Cehia:

Pentru a circula pe drumurile din Cehia este nevoie de vigneta. Aceasta se lipeste in geam, iar perioada cea mai scurta pentru care se poate cumpara vigneta in Cehia pentru masinile mici este de 10 zile. Detalii despre taxele de drum din Cehia puteti gasi aici .
La intrarea in aceasta tara, asteptand in masina langa toneta de vignete, am reusit sa fac o poza si panoului cu limitele de viteza din Cehia.

Limitele de viteza in Cehia
Limitele de viteza in Cehia

Traversarea Cehiei:

Drumurile nationale din Cehia sunt o poezie – neaglomerate, bine asfaltate, serpuind printre dealuri si campuri verzi! Nu ma mai saturam de plimbat pe ele. Autostrada insa este din placi de beton, deci face foarte mult zgomot, si este aglomerata. Noi am prins o portiune in lucru care ne-a tinut blocati 2 ore. In Cehia am simtit o diferenta sesizabila intre capitala si restul tarii.
Daca in Praga engleza este usor de folosit si multi locuitori o vorbesc bine, in restul tarii mai greu cu ea. Noroc cu boaba mea de germana si limbajul semnelor, ca altfel ratam niste atractii naturale de toata frumusetea.

Am avut mai multe motive pentru care am inclus Cehia in tur si toate ne-au fost pe plac:
- platou Labska stran, din acelasi parc national vizitat si in Germania, partea ceha acum, Bohemian Switzerland (Elvetia boema), de unde am admirat Elba de sus
-un traseu printre pietrele Tisei, unde s-a filmat “Cronicile din Narnia: Dulapul, leul si vrajitoarea”
-Praga, bineinteles si
-osuarul Sedlec de la Kutna Hora
Din Cehia am plecat cu regret pentru ca i-am alocat prea putin timp. As mai fi vrut sa vad Karlovy Vary, sora Bailor Herculane, alte minunatii din parcul national Bohemian Switzerland (Elvetia boema) si Brno. Trebuia insa sa ne intoarcem in tara, asa ca le-am lasat pe data viitoare si am pornit mai departe spre Slovacia!


Etichete: ,