Cele trei cule de la Maldaresti, langa Horezu, jud. Valcea

In toata zona Olteniei nu prea exista deloc castele sau palate vechi. Conace mai exista, dar cladirile impozante de aici sunt culele – niste cladiri semifortificate construite cu rol de aparare. Din Arges si pana in Mehedinti, culele impanzesc Oltenia, unele fiind transformate in muzeu, altele in pensiuni si, din pacate, unele uitate si lasate in paragina. Pe drumul de la Bucuresti spre Baile Herculane, chiar in Horezu, un indicator indeamna turistii in stanga, unde la 3 kilometri vor gasi culele de la Maldaresti. Langa Horezu, la Maldaresti, se pot vizita culele Duca si Greceanu si se poate inopta la Conacul lui Maldar, o cula transformata in pensiune de lux.


Conacul lui Maldar, o fosta cula olteneasca
Conacul lui Maldar, o fosta cula olteneasca

1. Cula Duca

Cula a fost contruita de Gheorghita Maldarescu (de aceea mai poarta si numele de cula Maldarescu) si ulterior cumparata de I.G. Duca. Inauntru se pot vizita incaperile joase cu cateva mobile vechi si etajul care ofera o priveliste superba asupra gradinii pline de flori si asupra casei memoriale I.G.Duca de vis-a-vis. Cel mai bine imi amintesc de aici mirosul pregnant de vechi, de statut. Pe langa cula, se poate vizita si casa memoriala I.G.Duca, construita cu scopul de a deveni casa de vacanta. In ea inca sunt pastrate mobilele si obiectele familiei Duca si astfel, iti este foarte usor sa intri in atmosfera de atunci si sa-si inchipui linistea in care-si petreceau vacantele aici.

Cula Duca din Maldaresti
Cula Duca din Maldaresti








Casa memoriala IG Duca
Casa memoriala IG Duca

2. Cula Greceanu

Peste drum de cula Duca, intr-o alta gradina mare si ingrijita, se ridica maiestoasa cula Greceanu. Ghidul ne-a explicat in timp ce o vizitam ca toate culele sunt construite cu etaj si cu o usa ce-l separa de parter pentru a asigura protectia locuitorilor. Cula Greceanu a fost retrocedata si de atunci ne-a amenintat ghidul ca poate fi scoasa din circuitul turistic. Langa gardul ce imprejmuieste domeniul Greceanu, am gasit si o bisericuta ortodoxa veche. Este mica, cu picturile putin sterse, dar inca se mai oficiaza slujbe aici.

Cula Greceanu din Maldaresti
Cula Greceanu din Maldaresti




Biserica veche din Maldaresti
Biserica veche din Maldaresti


3. Conacul lui Maldar

Ultima cula la care ne-am oprit (desi prima intalnita in drumul de la Horezu la Maldaresti) este Conalui lui Maldar. Drumul urca lin printr-o padura deasa si, imediat ce iesi din padure, nimeresti pe o pajiste verde ingrijita si aranjata la milimetru, in mijlocul carui se inalta o alta cula. Aceasta a fost transformata in pensiune si se poate vizita banuiesc, doar daca te cazezi acolo. Locul este de vis, dar si preturile pe masura!
Conacul lui Maldar
Conacul lui Maldar



Pe site-ul muzeului valcean am gasit si programul lor de vizitare. Am platit o taxa de acces mai mica de 10 lei de persoana pentru toate(cu ghid inclus) si turul ne-a luat aproximativ 2 ore.
Nu am mai intalnit un alt loc cu asa o aglomerare de cladiri frumoase in afara orasului dar, din cauza retrocedarilor, este posibil sa nu mai existe in curand posibilitatea de a le vizita. Noi le-am gasit ingrijite, curate si bucuroase sa-si primeasca vizitatorii, dar cine stie pentru cat timp?
 
Harta cu culele de la Maldaresti:

Etichete: , , , ,