Taxe, drumuri si alte informatii despre Serbia

Nu am privit niciodata Serbia ca pe o destinatie turistica. Cand auzeam numele acestei tari o asociam vag cu un razboi si de aici pana la a o exclude de pe lista tarilor de vizitat nu era decat un pas. La intoarcerea din Muntenegru am vrut sa impartim drumul pana in tara si atunci am ales o localitate din Serbia pentru popas, Zlatibor. Nu mica ne-a fost mirarea sa gasim aici o statiune de munte care ar putea concura oricand cu Sinaia sau Predeal. Pensiuni super aranjate, peisaje de vis si o multime de turisti au fost cateva dintre lucrurile la care nu ne-am asteptat. 
Peisaj in Zlatibor, Serbia
Peisaj in Zlatibor, Serbia

Am iesit seara sa ne plimbam prin Zlatibor si chiar ne-a placut ce am gasit: restaurante cochete cu mancare buna si pensiuni cu flori la geam. In plus preturile erau mai mici decat in Romania, dar fiind pe final de vacanta, am reusit sa nu cheltuim prea mult. 
Pensiune in Zlatibor, Serbia
Pensiune in Zlatibor, Serbia

Flori din Zlatibor
Flori din Zlatibor

Moneda in Serbia 

Moneda oficiala in Serbia este dinarul sarbesc. Gazda de la pensiunea la care am stat ne-a spus ca este mai bine sa schimbam banii in dinari pentru ca, desi vanzatorii din statiune accepta si euro, preturile cresc brusc cand sunt exprimate in euro. Dinarul este destul de devalorizat asa ca atunci cand am schimbat 30 de euro ne-am trezit cu un teanc de bani. 
Dinari sarbesti
Dinari sarbesti

Taxe de drum in Serbia 

A doua zi am pornit spre Romania, pe niste drumuri asemanatoare cu cele de la noi si o portiune scurta de autostrada. Pe autostrada am platit 2 euro, dar aici puteti gasi toate taxele de drum din Serbia. Orasele prin care am trecut pareau destul de saracacioase si niciunul nu ne-a imbiat sa ne oprim in el. In Belgrad n-am ajuns, dar am inteles ca merita macar o vizita. Partea interesanta a drumului a fost cea de pe malul Dunarii in apropiere de intrarea in Romania. 
Drum pe malul Dunarii, la sarbi
Drum pe malul Dunarii, la sarbi
Soseaua trece prin mijlocul cetatii Golubac (Cetatea porumbelului), o cetate superba pe malul Dunarii, despre care nu stiu daca se si poate vizita (exceptand trecerea cu masina prin ea). 
Cetatea Golubac (a porumbelului), Serbia
Cetatea Golubac (a porumbelului), Serbia
Cetatea Golubac
Cetatea Golubac

Ajunsi la granita am stat vreo 20 de minute la intrarea in Romania, dupa ce am trecut de punctul de control din Serbia, la o coada de masini de Mehedinti care veneau cu alimente si alcool de la sarbi. Ne-am prins intr-un final ca turistii pot sa treaca mai repede, existand o trecere speciala pentru cei care nu au nimic de declarat. 
Serbia a fost ultima tara prin care am trecut in turul de 10 zile pregatit atent cu mult timp inainte. De la Drobeta am pornit spre Bucuresti terminand o vacanta minunata. Obiectivele la care am ajuns in acest tur sunt extraordinare, dar mi-ar fi placut sa avem mai mult timp pentru a le savura pe fiecare in parte. Maratonul de calatorii este frumos, dar nu este sanatos. Noroc cu cele doua zile de concediu in care am putut si noi sa ne odihnim pana sa revenim la lucru!

Vezi si alte peripetii din turul de vara Ungaria, Slovenia, Italia, Croatia, Muntenegru si Serbia.

Etichete: ,