In Budva, Muntenegru

Venind dinspre Kotor, prima statiune intalnita la malul marii este Budva. Budva este de fapt un oras, cu alura de statiune pe masura ce te apropii de mare si aer medieval odata intrat in cetate. Dupa tot ce am vazut aici, este locul meu preferat din Muntenegru. 
Acoperisuri in Budva
Acoperisuri in Budva

 

Budva, amintire a litoralului 

Fiind un loc destul de aglomerat, ofertele de cazare sunt numeroase si mai ieftine ca in alte statiuni din Muntenegru. Nici preturile la restaurante nu mi s-au parut piperate ca in Sveti Stefan, de exemplu. In plus, pe faleza se gasesc numeroase chioscuri si tonete cu alternative ieftine la mancare. Pentru o cafea la terasa am platit in 2013 1,5 euro, iar pentru o pizza si un kebab, 4,5 euro la chiosc. Mi-au ramas in minte vitrinele cu bare de jeleuri colorate, cu arome din toate fructele. La gust nu erau prea grozave, dar aratau demential! 

Oricat de obiectiva as incerca sa fiu in descrierea locurilor, incluzand detalii de interes pentru toata lumea, imi este imposibil sa evaluez o destinatie altfel decat dupa cum m-am simtit eu acolo si ce mi-a placut sau nu. Budva a castigat un loc fruntas in clasamentul meu pentru simplul fapt ca imi aminteste de perioade fericite din viata. Faleza lunga din Budva este reproducerea falezei din Mamaia copilariei mele: un drum lung cu magazine cu toate hainele si jucariile expuse afara, terase care mai de care mai imbietoare si chioscuri cu suveniruri ieftine(1 euro magnetul), majoritatea kitsch-uri. Era destul de aglomerat cand ne-am plimbat pe acolo, dar nu ma mai saturam sa privesc in toate partile, nu pentru ca era ceva extraordinar de vazut, ci doar pentru ca ma simteam din nou copil. 
Plaja din Budva nu am reusit sa o vedem decat de pe mare, dar parea foarte aglomerata si, din ce m-am informat ulterior, are predominat pietris pe ea. 

Budva, cea mai sic cetate medievala 

Faleza din Budva se termina la intrarea in cetate. Din afara, aceasta seamana cu celelalte cetati de pe coasta adriatica, Trogir si Dubrovnik, dar odata intrat in ea, pare altfel. Intrarea este strajuita de un clopot imens, auriu si inauntru strazile inguste serpuiesc prin cetate, incadrate de case inalte din piatra alba. 
Paznicul cetatii din Budva
Paznicul cetatii din Budva

Pe strazile din Budva
Pe strazile din Budva

De vizitat ar fi bisericile, aflate in partea mai inalta, loc de unde poate fi admirata si marea. 
Ce are sic cetatea asta? In primul rand buticurile, care sunt atat de aranjate ca par luate direct din Paris, creatiile care se vand aici, dar si preturile lor fiind demne de orasul indragostitilor. 
Si in al doilea rand, cotloanele din cetate, locurile ascunse, in care lumina bate atat de calda in peretii de piatra ai caselor ca ai impresia ca te uiti la o vedere super-prelucrata in Photoshop. 
Principala atractie a cetatii raman insa zidurile ei, pe care turistii se pot urca pentru a vedea si panorama de sus. Daca insa afara este foarte cald si soarele arde nemilos exista riscul ca in loc de o amintire frumoasa sa te alegi cu o insolatie dupa aceasta plimbare! 
Pe zidurile cetatii Budva
Pe zidurile cetatii Budva
In Muntenegru nu am fost cazati in Budva, asa ca nu am reusit sa petrecem decat jumatate de zi in oras. Dar dupa cat de bine m-am simtit aici, cand voi mai reveni in aceasta tara voi incerca sa-i acord mai mult timp minunatei Budva!
Cetatea Budva vazuta de pe mare
Cetatea Budva vazuta de pe mare
Vezi si alte peripetii din turul de vara Ungaria, Slovenia, Italia, Croatia, Muntenegru si Serbia.

Etichete: ,