Din patrimoniul UNESCO – Sibenik, Croatia

Orasul Sibenik, Croatia, nu se afla cu totul in patrimoniul UNESCO, ci a fost remarcat pentru catedrala Sfantul Iacob, construita in intregime din piatra. Sibenik-ul are insa un farmec aparte si in afara de catedrala poate incanta turistii si cu alte locuri, daca i se acorda timp.
Priveliste din Sibenik, Croatia
Priveliste din Sibenik, Croatia

Cum se ajunge in Sibenik, Croatia?

 
De pe autostrada Zagreb-Split, de la iesirea indicata spre Sibenik se fac cam 10 km pe un drum national. Noi am fost cazati in Vodice, asa ca am venit pe drumul national de langa tarm, tot cam 10 km. I-am acordat doar o dupa-amiaza Sibenik-ului si a fost suficient pentru a-l savura.
 

Pe strazile din Sibenik, Croatia

 
Orasul fiind destul de mic, cu strazi inguste, locurile de parcare sunt problematice, dar din fericire exista cateva parcari amenajate, cu plata. In cateva zone se gasesc si locuri de parcare la strada, dar daca nu se respecta aceste locuri, masinile sunt ridicate, ca in Bucuresti. Un astfel de incident poate strica vacanta oricui asa ca pe harta de mai jos am marcat parcarile amenejate:

View Vacanta 2013 - Ungaria, Slovenia, Italia, Croatia, Muntenegru, Serbia in a larger map

Dupa ce am lasat masina in parcare, am pornit pe faleza spre Catedrala Sf. Iacob, a carei cupola cred ca se vede din toate colturile orasului. Pana la catedrala am trecut pe langa niste cladiri cu urme de gloante in ele. Stiam deja povestea lor, dar am fost surprinsi sa le gasim si in oras.
Cladire cu urme de gloante in Sibenik, Croatia
Cladire cu urme de gloante in Sibenik, Croatia
De pe faleza se ajunge usor la catedrala Sf. Iacob, simbolul orasului Sibenik, construita in secolul 15. Aceasta nu seamana deloc cu ce mai vazusem pana atunci. Pe dinafara, probabil si din cauza soarelui la apus, avea o culoare galbuie placuta, dar pe dinauntru este aproape neagra, parca ar fi ars. Pe dinafara este impodobita cu diverse statui si alterneaza ornamentele bogate cu parti simple de fatada, pe cand pe dinauntru, din cauza diverselor nuante de gri si negru pare incarcata si pe portiunile fara decoratiuni. In stanga altarului se afla o incapere mica, speciala pentru oficierea botezurilor, un baptisteriu (cuvantul exista si in romana!). Pentru vizitarea ei am platit 15 kune la intrare. Programul de vizitare si mai multe detalii despre catedrala puteti gasi aici.  
 
Catedrala Sf. Iacob din Sibenik
Catedrala Sf. Iacob din Sibenik
Detaliu pe catedrala Sf. Iacob din Sibenik, Croatia
Detaliu pe catedrala Sf. Iacob din Sibenik, Croatia
Fatada catedralei Sf. Iacob, Sibenik
Fatada catedralei Sf. Iacob, Sibenik
Statuia Sfantului Mihail omorand demonul, Sibenik
Statuia Sfantului Mihail omorand demonul, Sibenik
Lasand catedrala Sf. Iacob in spate am plecat in explorarea orasului urcand pe stradutele ce ne departau de mare. Din punctul asta de vedere orasul mi-a amintit de Amalfi: un labirint de strazi si ganguri care te plimba fara sa stii vreodata unde te duc pana nu ajungi acolo. Majoritatea cladirilor din Sibenik sunt construite din piatra, o piatra galbuie ce emana o senzatie de caldura sau o piatra gri ce bate spre negru ce raspandeste parca frig. Cum grecilor le plac obloanele albastre si croatii au o preferinte: toate obloanele lor sunt verzi, aceeasi nuanta de verde inchis.
Strazi inguste in Sibenik
Strazi inguste in Sibenik
Pasaje in Sibenik
Pasaje in Sibenik

Am hoinarit prin acest labirint in urcare pana am ajuns la castelul Sfantul Mihail, o fortificatie la acel moment in renovare, de la intrarea careia se vedea o panorama superba asupra orasului. Ne-au cerut 20 de euro pentru a-l vizita, asa ca am facut stanga imprejur la auzul pretului. Ne-am incheiat plimbarea prin Sibenik la o cafenea de pe deal, intr-o gradina de maslini, savurand o cafea alba si admirand privelistea la apus.


Cladire din Sibenik, la apus
Cladire din Sibenik, la apus
Pentru sejururi reusite in Croatia www.fliotravel.ro.
Vezi si alte peripetii din turul de vara Ungaria, Slovenia, Italia, Croatia, Muntenegru si Serbia.

Etichete: ,