Cetatea Brasovului, jud. Brasov

Nu stiu cata lume stie de existenta ei, dar eu recunosc cu mana pe inima ca pana acum doua luni nu auzisem despre Cetatea Brasovului. Si cand am auzit mi-a luat ceva ca sa inteleg ca Cetatea Brasovului sau Citadela, cum mai este numita, nu se refera la vechile ziduri din oras si turnurile ce se pot vedea in plimbarile spre Piata Sfatului sau pe la poalele Tampei (Turnul Alb, Bastionul Postavarilor si altele). Nu are nicio legatura cu acestea, ci este o fortareata care se inalta pe Dealul Cetatii, botezand si dealul cu aceasta ocazie, si avand rol de aparare. Astazi a devenit insa un excelent loc de petrecere a timpului liber.

In Cetatea Brasovului
In Cetatea Brasovului

Cum se ajunge la Cetatea Brasovului

Dealul Cetatii este inconjurat din toate partile de padure, asa ca cetatea nu se vede de pe strazile aglomerate ale Brasovului. Pentru a ajunge in varf, la Cetatuie, exista 2 variante: cu masina sau pe jos. Ambele variante pornesc de pe strada Iuliu Maniu, vis-a-vis de primarie. Mai citisem ca se poate ajunge si cu o telecabina, dar eu sincer nu am vazut-o, asa ca nu pot da detalii. Din dreptul indicatorului cu „Cetatuie” niste trepte urca alene prin parc, pierzandu-se printre copaci. Pentru variante pe jos se urca aceste trepte pana se ajunge pe strada Mihai Eminescu de unde se ia la stanga. Dupa vreo 200 de metri, pe partea dreapta, apar alte scari care taie padurea pana la cetate, ele fiind marcate si de un indicator. Noi fiind cu masina am ales prima varianta si din dreptul primariei am luat-o pe strada Colonel Ion Buzoianu si apoi la stanga pe stanga pe strada Maior Ion Cranta care serpuieste pe deal pana in dreptul cetatii.
Drumul spre Cetatuie
Drumul spre Cetatuie

In Cetatea Brasovului

Pe vremuri era cunoscuta ca fiind Cetatuia de pe Straja si avea rol de aparare, dar astazi s-a modernizat si isi zice Citadela. Nu exista un tarif de vizitare a ei, asa ca intrarea este gratuita. Nu am vazut nici vreun program de vizitare.
Intrarea in Citadella
Intrarea in Citadella
Cetatea arata foarte bine acum pentru ca a fost renovata. Ne-am plimbat prin ea pentru a vedea Brasovul de sus din toate unghiurile posibile. Este ca un labirint de stradute destul de reduse ca numar, dar suficient cat sa-i dea un farmec aparte. In centrul ei se afla un restaurant in care se pot organiza evenimente, dar cel mai mult mi-a placut terasa cu vedere spre Biserica Neagra.
Biserica Neagra vazuta prin ceata
Biserica Neagra vazuta prin ceata

Brasov vazut din Cetate
Brasov vazut din Cetate
Aici nu sunt magazine si buticuri ca in cetatea de la Rasnov, dar asta nu o face cu nimic mai prejos. Cand am plecat de acolo, la iesire, am gasit un afis in care se anunta ca weekendul acesta, in perioada 1-3 noiembrie 2013, va avea loc un festival medieval in Cetatea Brasovului, cu cavaleri si domnite. Din pacate nu voi putea ajunge la festival dar cetatea a fost o descoperire excelenta la care ma voi intoarce cu prima ocazie.


Update: din pacate se pare ca cetatea este inchisa pana la finalul anului 2015, fiind revendicata de primarie  
Turn al Cetatii
Turn al Cetatii


Terasa in Cetatea Brasovului
Terasa in Cetatea Brasovului


Fantana din centrul cetatii
Fantana din centrul cetatii

Etichete: , , ,