Plaje si atractii in Kassandra, Halkidiki (Hanioti, Kallithea, Afitos, Nea Potidea)

Imediat dupa micul dejun am pornit in vizitarea plajelor de pe Kassandra. Primisem de la ghid o harta a peninsulei cu locurile interesante de vazut marcate pe ea. Ghidul nostru, o romanca stabilita de cativa ani in Grecia, ne-a zis ca bratul Kassandra nu are plaje atat de interesante ca Sithonia si de aceea nu ne recomanda sa-l strabatem pe tot, ci doar pana in statiunea Hanioti. Ma batea gandul sa ne ducem pana in capatul bratului, mai ales ca citisem pe net despre o plaja secreta acolo, stiuta doar de localnici. Citisem insa si de multi cautatori care s-au intors dezamagiti pentru ca nu au reusit sa o gaseasca, asa ca am renuntat la idee.


Plaja Hanioti

Desi cea mai indepartata de hotelul nostru, plaja din Hanioti a fost prima vizitata. Statiunea Hanioti mi s-a parut extrem de aglomerata, mai ales dupa ce petrecusem ultimele 2 seri in Paralia Gerakini, cu cele 2 taverne ale ei si cei 2-3 oameni iesiti la plimbare. Nu se compara cu Mamaia, dar erau destul de multi turisti pe strazi.
Plaja Hanioti este amenajata si, din ce am citit, a primit distinctia Blue Flag. Are umbrele de soare, sezlonguri, barulete si muzica. Ce mai, o Mini-Mamaia! Nisipul avea insa cam multe scoici, asa ca preferam sa merg cu slapii pana la mal.
Dupa o baie scurta am luat-o inapoi spre hotel, urmatoarea oprire fiind la Kallithea.

Plaja Kallithea

Plaja Kallithea este mai putin aglomerata si mai putin amenajata decat cea din Hanioti. Am gasit si aici sezlonguri si umbrele de soare, dar nu atat de inghesuite ca in Hanioti.  Nisipul era fin, dar apa era plina de pietre pe portiunea de intrare si foarte clara. Ca mai toate plajele din Halkidiki si aceasta este foarte ingusta. In Kallithea am stat destul de putin pentru a putea sa vizitam satul-vedeta al Kassandrei: Afitos.

Plaja Kallithea
Plaja Kallithea
Un alt colt din plaja Kallithea
Un alt colt din plaja Kallithea

Satul Afitos  

Afitos este un sat traditional grecesc pozitionat deasupra golfului Toroneos. Stradutele lui inguste sunt incadrate de case vechi de piatra, restaurate. Intr-adevar am avut senzatia ca ne-am intors in timp pentru ca nu am vazut deloc cladiri moderne, autoritatile fiind foarte stricte in privinta noilor constructii aici. Si de parca sentimentul de calator in trecut n-ar fi fost de ajuns pentru acest sat, la baza muntelui pe care este cocotat Afitos se vad apele turcoaz ale Marii Egee, dar in toate nuantele de turcoaz existente. Tot aici am vazut si cea mai mare intindere acoperita cu cactusi, o plantatie de limba-soacrei.

Casuta in Afitos
Casuta in Afitos

Cactusi in Afitos
Limba soacrei in Afitos

Plaja Afitos

Coborand din Afitos cu masina am ajuns pe plaja folosita de locuitorii orasului si turistii de aici. Nisipul aici era extrem de fin, dar din pacate la intrarea in apa se gasesc niste bolovani imensi asa ca au fost amenejate pasarele speciale care se opresc mai larg, dupa ce se trece de zona de pietre. De, nu poti sa le ai pe toate! Cred ca bolovanii sunt responsabili pentru multitudinea de nuante ale apei si pentru claritatea ei. Nu-mi plac deloc pietrele in apa, asa ca plaja din Afitos nu s-a numarat printre preferatele mele.


Plaja din Afitos
Plaja din Afitos
Pasarela pe plaja din Afitos
Pasarela pe plaja din Afitos

Nea Potidea

Nea Potidea este localitatea de pe cea mai ingusta parte a bratului Kassandra, cu o latime de mai putin de 1 km. Nu era obiectiv marcat pe harta noastra dar ne-am oprit cand am vazut ce biserica mare au intr-o localitate atat de mica. Biserica Sf. Gheorghe din Nea Potidea era inchisa asa nu am reusit sa o vedem si pe interior, dar am pozat-o suficient pe afara.


Biserica din Nea Potidea
Biserica din Nea Potidea
Ne-am intors la hotel si a doua zi am pornit in explorarea celuilalt brat, mult mai impresionant, Sithonia.
Daca ma voi mai intoarce in Halkidiki mi-ar placea sa mai vad pe bratul Kassandra cateva dintre plajele cu Blue flag: Kriopigi 4 din Kassandra Palace, plaja din Polichrono, de pe stanga si plajele Fourka si Sani de pe dreapta bratului.

Intre timp ne-am intors in Halkidiki si am ajuns pe alte plaje decat cele pe care mi le propusesem:

Plaja Kriopigi 4

Desi catalogata cu Blue flag, nu mi s-a parut cu nimic speciala fata de celelalte de pe Kassandra: aceeasi apa frumoasa cu diverse nuante de albastru, iar nisipul amestecat cu pietricele. Plaja este ingusta, iar intrarea in apa destul de abrupta si cu bolovani.






Plaja Kriopigi de la Kriopigi camping

Aceasta a fost intr-adevar o descoperire! Plaja are nisipul destul de fin, nu este aglomerata si, desi sunt sezlonguri, exista loc din plin si pentru rogojini. Intrarea in apa este lina, cu nisip. Mai in larg exista o aglomeratie de pietre printre care se ascund pesti, deci este excelenta si pentru snorkeling. 

Plaja Pefkochori

Nu am stat pe plaja amenejata din Pefkochori, ci mai la sud, pe o plaja destul de pustie vizitata de localnici. Pietre, pietre si iar pietre este descrierea ei pe scurt, si in apa si in nisip. Papucii de baie sunt musai aici, dar in apa este un paradis pentru pasionatii de snorkeling cu asa aglomerare de pietre!



Vacantele in Halkidiki sunt minunate daca faci alegerea corecta! Incearca www.fliotravel.ro.
 
Harta cu plajele si alte atractii din Halkidiki, Kassandra

Vezi in format mai mare Plaje si atractii in Halkidiki

Dupa Kassandra am vizitat si celelalte 2 brate ale peninsulei:
Atractiile si plajele din Sithonia
Croaziera la muntele Athos

Etichete: , , ,